Ohjataan lapset urheilujengiin katujengin sijaan
Liikunnalla on kiistattomat positiiviset vaikutukset psyykkiseen, fyysiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. On myös tutkittu, että liikunta on tehokas masennuslääke.
Liikuntajengiytyminen on kannatettavaa jokaisessa ikäluokassa. Kilpaurheilu ei ole kaikkia varten, eikä sen tulisi olla liikunnan ensisijainen tarkoitus. Liikunnan ilon löytäminen sen sijaan on: Liikunnan ilon kautta on mahdollista löytää elämän läpi kantava harrastus, ja jos niikseen tulee, tie kilpaurheiluun tai vaikka huippu-urheilijaksi.
Edellisessä Stop kouluväkivallalle -blogissani mainitsinkin, että uintiharrastus pelasti minut nuoruudessani. Itse asiassa, uinnin lisäksi harrastin myös taitouintia ja harrastusten kautta sain elinikäisiä ystäviä, jotka edelleen ilostuttavat elämääni. Olen onnekas, että minulla oli mahdollisuus harrastuksiin lapsena ja nuorena, sillä liikunta on kantanut myös aikuisuuteeni.
Tavoitteeni on, että jokaisella on mahdollisuus löytää tämä ilo ja energia, jonka liikunnasta saa. Liikunnallinen elämäntapa opitaan nuorena ja siksi on tärkeää, että jokaisella on mahdollisuus omaan harrastukseen.
Liikkumattomuus aiheuttaa miljardien kustannukset
UKK-instituutin laskelman mukaan liian vähäinen liikkuminen aiheuttaa yhteiskunnalle vuosittain 3,2 miljardin kustannukset. Liian vähäisen liikunnan vuoksi kuluu 3 miljardia, liiallinen paikallaanolo vie noin 1,5 miljardia ja pelkästään diabetekseen, yksittäiseen sairauteen, kuluu noin miljardi. Kulut ovat suuret, niin ovat myös mahdollisuudet säästöihin.
Lasten ja nuorten fyysinen toimintakyky on UKK-instituutin arvion mukaan huolestuttavalla tasolla. Vain kolmasosa lapsista liikkuu suositusmäärien mukaan, mikä vaikuttaa heikentävästi arjessa jaksamiseen, terveyteen ja hyvinvointiin. Opitut liikuntatottumukset asettavat lapset jo varhain eriarvoiseen asemaan, jos liikuntaharrastukset ovat vain hyvin toimeentulevien perheiden etuoikeus.
Liikumattomuudella on havaittu olevan myös yhteys yksinäisyyteen: liikkumattomilla ystävyyssuhteita on vähemmän tai pahimmassa tapauksessa niitä ei ole yhtään. Liikunnan harrastaminen tarjoaa yhteisöllisyyttä sekä hyvän mahdollisuuden solmia ystävyyssuhteita ja laajentaa kaveripiiriä. Mutta yhtä lailla ystävät saattavat olla se tarvittava sytyke aloittaa liikunnan harrastaminen, pysyä sen parissa ja viettää liikunnallista aktiivista vapaa-aika.
Liikkumattomuuden lieveilmiöt ovat moninaiset ja negatiiviset. Surkea kunto vaikuttaa jopa työllistymiseen, kun fyysistä kuntoa vaativille aloille ei löydy tarpeeksi testit läpäiseviä hakijoita. Meillä ei välttämättä ole tulevaisuudessa työntekijöitä, jotka fyysisesti selviävät eläkkeelle asti.
Liikuntaharrastukset ovat hyväksi mielelle, keholle ja kaverisuhteille
Liikunnan terveyshyödyt ovat kiistattomat. Harrastuksilla on suuri merkitys lasten ja nuorten itsetunnon sekä tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehityksen kannalta ja ne tarjoavat vastapainoa ja palautumista koulutyöstä.
Mielenterveysongelmat ovat nousseet lähes kansantaudiksi, mutta liikunnallisella elämäntavalla näitä ongelmia voidaan hoitaa ja ennaltaehkäistä. Tuoreen jättitutkimuksen mukaan liikuntaharjoittelu vähentää masennus- ja ahdistusoireita. Siinä todettiin myös, että jo pienikin määrä liikuntaa on vaikuttavaa. Ällistyttävää on se, että liikuntaharjoittelun vaikuttavuus masennuksen ja ahdistuksen hoidossa oli verrattavissa tai jopa suurempaa kuin lääkehoidon ja terapian vaikuttavuus.
Ryhmässä toimivan harrastuksen kautta voi luoda sosiaalisia suhteita, opetella noudattamaan pelisääntöjä ja kehittää muiden huomioonottamiskykyä. Myös tunteiden, ilon ja pettymyksen, käsittelytaidot kehittyvät. Liikunta vaikuttaa positiivisesti itsetuntoon, ja murrosiässä, kun liikuntaharrastukset helposti jäävät, olisi tärkeää olla tarjolla vähemmän intensiivisiä höntsä- eli harrasteryhmiä.
Lasten tulee saada harrastaa
Edellämainittua tietoa on hyödynnettävä. Sen sijaan, että keskitymme oireiden hoitamiseen ja tulipalojen sammuttamiseen, meidän on panostettava ennaltaehkäisyyn, näin voimme samalla kasvattaa paremmin voivan sukupolven ja säästää sievoisen summan rahaa. On yksilön ja yhteiskunnan etu, että seuraava sukupolvi voi edellisiä paremmin.
Vanhemmilta kuulee harmittelua, että harrastusten hinnat ovat nousseet niin korkeiksi, ettei pian ole varaa maksaa kausimaksuja. Kannatan liikunnallista elämäntapaa edistävää Liikkuvat -kokonaisuutta sekä Harrastamisen Suomen mallin kehittämistä. Viimeisimmän tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Tämä on hyvä alku, hankkeet tarvitsevat jatkuvuutta ja vahvistamista. On kuitenkin mahdollista, että lapsi voi huonosti juuri koulun vuoksi – kouluväkivalta on liian monen nuoren arkea. Vaihtoehtoja tuleekin olla myös koulun ulkopuolella: yhteistyötä seurojen ja järjestöjen kanssa pitää lisätä.
Mielestäni harrastusseteli tuo lapsille mahdollisuuden omaan harrastukseen, sellaiseen harrastukseen, johon hän itse haluaa osallistua, ei vain siihen, johon vanhemmilla on varaa. Seteli luo tasa-arvoisuutta ja tutkimuksen mukaan se lisää liikunnallisuutta. Tärkeää setelin laajemmassa lanseeraamisessa on, että lajivalikoima on monipuolinen ja setelin käyttö on tehty helpoksi.
Kolmantena, tarvitsemme hyviä lähliikuntapaikkoja. Olemassa olevien liikuntapaikkojen tulee olla hyvässä kunnossa, ja uusia liikuntapaikkoja kehittää tarpeen mukaan. On kohtuutonta, että koulujen liikuntatilat rapistuvat ja liikunnan ilon kannalta tärkeässä roolissa olevat opettajat joutuvat työskentelemään lähes käyttökelvottomissa olosuhteissa.
Kirjoittaja: Laura Sulkava
Eduskuntavaaliehdokas, 128, Helsinki
Instagram: zopelaura Facebook-sivu: Laura Sulkava Nettisivu: laurasulkava.fi
Edellinen blogiteksti: Stop kouluväkivallalle!
Muut lähteet ja lisää luettavaa:
Olympiakomitean Liikettä Suomeen – liikunnan ja urheilun manifesti
UKK-instituutti: lasten ja nuorten fyysinen toimintakyky huolestuttavalla tasolla – suunnan kääntämiseksi tarvitaan laajoja ja samanaikaisia toimia
HS: Jättitutkimus: Liikunnan vaikutus masennukseen on dramaattinen – näin määrä ja laji vaikuttavat
UKK-instituutti: Paikallaanolon kustannukset Suomessa
OPH: Move-mittaustuloksia
Terveysliikunta – kuntoa, terveyttä ja elämänlaatua
Mieli: Lasten ja nuorten harrastukset tärkeitä mielen hyvinvoinnille
UKK-instituutti: Työntekijöiden heikkenevä fyysinen kunto haastaa työurat ja talouden
UKK-instituutti: Liikkumattomuus tulee kansantaloudelle kalliiksi
UKK-instituutti: Varusmiesten vapaa-ajan liikunta-aktiivisuudella on positiivinen yhteys itsetuntoon sekä sosiaaliseen verkostoon
Style-tutkimus: Harrastussetelillä vauhtia lasten ja nuorten harrastustoimintaan Turussa!
Paikallaanolo aiheuttaa 1,5 miljardin euron vuotuiset kustannukset